SSAM samarbetar med COOP för att minska mängden plast

Bild: Frukt- och grönsaksdisk i matvarubutik.

I ett antal Coop-butiker kommer kunderna framöver att kunna köpa frukt & grönt i komposterbara påsar. Tanken är sedan att påsen återanvänds för att slänga matavfallet. Pilotprojektet lanseras av Konsumentföreningen Göta tillsammans med SSAM och genomförs inledningsvis i fyra Coop-butiker i Växjö.

- Detta är ett försök att minska mängden plast som används för frukt & grönt. Samarbetet som nu görs med Coop är en del i strävan mot vår vision Ett Småland utan avfall. Matavfallspåsen har i tidigare försök hos kommuner i landet visat att den även är utmärkt som fruktpåse. Vi förlänger därmed livet på påsen, säger Jessica Cedervall, VD på SSAM.

Ett alternativ som just nu testas på olika ställen i landet är en papperspåse som ett alternativ till frukt & grönt-påsen av sockerrörsplast. Papperspåsen kan även återanvändas för att slänga matavfallet i.

Idag utökas försöket då fyra Coopbutiker i Växjö börjar erbjuda en papperspåse vid frukt- och gröntavdelningen.

Tanken är att Coop tillsammans med SSAM kan ta bort en del av våra plastpåsar. Nu kan kunden istället ta en papperspåse, gå hem, äta upp sitt äpple och sedan slänga äppelskrutten i samma påse, säger Krister Magnusson, marknadschef på Konsumentföreningen Göta.

De fyra butikerna där försöket genomförs är Stora Coop Norremark, Coop Oxtorget, Coop Södra Ringvägen och Coop Kristinatorget. SSAM kommer att leverera 22000 papperspåsar till Coops butiker.

För mer info, vänligen kontakta:
Jessica Cedervall, VD SSAM, telefon 0470-412 96
E-post: Jessica.cedervall@ssam.se
Coops pressjour: 010-743 13 13

Senast uppdaterad: 7 augusti 2020