Försening sophämtning

För tillfället har vi en driftstörning på sophämtningen. Tömningen kan bli försenad någon dag. Låt kärlen stå framme tills de är tömda.

Nya och bättre matavfallspåsar

Matavfallspåsarna har fått en bättre hållbarhet.

Matavfallspåse stående på diskbänk

SSAM har genom åren fått kundsynpunkter angående hållbarheten av matavfallspåsarna. Vi har tagit till oss av åsikterna och utrett situationen. Under utredningen har det bland annat gjorts stickprover för att kontrollera kvaliteten på påsarna och det har visat sig att några påsar inte uppfyllde kraven.

Detta har resulterat i att vi numera använder oss av matavfallspåsar där påsens papper kommer från en specifik återförsäljare till vår leverantör av matavfallspåsarna. Detta har i sin tur gett matavfallspåsarna en bättre hållbarhet.

Vikten av att sortera korrekt

Att sortera ut sitt matavfall är inte bara en skyldighet i lag – matavfall är dessutom en resurs värd att ta hand om. På en påse matavfall kan en personbil köra ungefär 2,5 kilometer på biogas. Och visste du att 1000 bananskal räcker för att köra 75 kilometer?

När matavfallet sorteras ut korrekt förvandlas det följaktligen till en nyttig råvara. Men under det första halvåret av 2024 har ungefär 500 ton av matavfall gått till förbränning då innehållet i matavfallspåsen har varit felsorterat, exempelvis har innehållet bestått av plast. 500 ton utgör ungefär tio procent av allt matavfall som samlas in i matavfallspåsarna. Att behöva skicka det till förbränning bidrar till ökade förbränningskostnader.

Att sortera ut sitt matavfall korrekt är alltså gynnsamt både för miljön och för plånboken.

Ny design av matavfallspåsarna

SSAM arbetar på att ta fram en ny design på matavfallspåsarna. Vi vill bland annat tydliggöra kring utsortering av matavfall och förenkla förståelsen för vad som ska slängas i matavfallspåsen.

Tänk på…

… att inte slänga plast i matavfallspåsen och inte använda plastpåsar, inte heller biologiskt nedbrytbara plastpåsar. Under rötningsprocessen bildas energirik biogas som kan förädlas till miljövänligt fordonsbränsle. Efter rötningen bildas också en näringsrik restprodukt som används som gödning på åkermark.

… att använda matavfallspåsen tillsammans med påshållaren. Påshållaren är konstruerad för att låta luft cirkulera kring matavfallspåsen för att motverka fukt. När matavfallspåsen står i den ventilerande påshållaren avdunstar så mycket som 25 procent av vätskan.

… att matavfallspåsen ska bli blöt men inte läcka – då fungerar nedbrytningen och avdunstningen som bäst.

… att inte fylla matavfallspåsen över den streckade nivålinjen.

… att låta matavfallet rinna av innan det slängs i matavfallspåsen.

… att man kan placera lite hushållspapper i botten av matavfallspåsen för att motverka fukt.

… att byta matavfallspåsen varannan eller var tredje dag, även om matavfallspåsen inte är full.

Tillsammans arbetar vi för en god utsortering och hjälps åt att minska matsvinnet!


Läs mer om våra matavfallspåsar här!

Senast uppdaterad: 20 september 2024