Vi har för närvarande mycket hög belastning i kundtjänst. Du vet väl om att du här på ssam.se kan få svar på de flesta av dina frågor? Om du inte hittar ditt svar här vänligen återkom senare, antingen via vårt kontaktformulär, info@ssam.se eller 0470-59 95 00 .

Stäng meddelande

Förpackningar och tidningar

Sopsortering återvinningsstation

Återvinningsstation.

Förpackningar och tidningar kan du lämna på flera ställen.

På återvinningsstationer och kommunens bemannade återvinningscentraler kan du lämna förpackningar och tidningar. Om du bor i lägenhet finns ofta särskilda behållare för förpackningar i soprummet eller i miljöhuset. Du kan bara lämna förpackningar och tidningar på en återvinningsstation. Annat avfall, till exempel grovavfall ska du lämna på en av våra bemannade återvinningscentraler.

Så här gör du med dina förpackningar

  • Oftast står det på förpackningen hur den ska sorteras.
  • Skölj ur och vik ihop förpackningarna så tar de mindre plats både hemma och i insamlingsbehållaren.
  • Om förpackningen består av flera material ska den sorteras efter det material som det är mest av.
  • Förpackningarna ska sorteras efter vilket material de är gjorda av. Skyltar på behållarna talar om var du ska lägga de olika förpackningarna. Vid återvinningsstationerna finns dessutom en batteriholk där du kan lägga gamla småbatterier.
  • Om förpackningarna är för stora för behållaren på återvinningsstationerna ska du lämna dem till de bemannade återvinningscentralerna istället.

Vem ansvarar för förpackningarna?

I Sverige har vi ett producentansvar för bland annat förpackningar och tidningar. Därför är det producenterna och inte kommunen som ansvarar för återvinningsstationerna och för insamling av förpackningar till återvinning.

Producenterna samarbetar genom bolaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB). Om du har frågor eller synpunkter på en återvinningsstation ska du kontakta FTI, telefon 0200-88 03 11.

For information on sorting packaging and newspapers in more languages:

Click herelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Relaterade länkar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 april 2019