Utsläppen blir mindre med fyrfackssystemet

Bild: Ett fyrfackskärl töms i en sopbild av en kvinnlig chaufför

Koldioxidbesparingen som uppnås genom ökad materialåtervinning är betydligt större än de extra utsläpp som genereras av transporterna.

Hur miljösmart är egentligen den hushållsnära sorteringen fyrfack? Den frågan ställdes nyligen i en insändare i en lokaltidning.

Fyrfackssystemet införs just nu i våra ägarkommuner. Systemet innebär att villaägare och fritidshusägare kan sortera tio olika sorters avfall (matavfall, restavfall, tidningar och förpackningar) i två kärl på sin tomt. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

Det finns nationella mål för insamling av förpackningar och tidningar och dessa mål höjs gradvis fram till 2030. För att lyckas uppnå dessa mål har regeringen beslutat att denna insamling ska ske bostadsnära.

Innan vi på SSAM beslutade att införa fyrfackssystemet gjorde vi en utredning där vi jämförde miljönyttan med andra alternativa system. Resultatet visade att fyrfackssystemet är det som bäst lever upp mot miljökraven. Vad gäller utsläpp från våra sopbilar, som dessutom går på biogas och andra förnyelsebara bränslen, så visar livscykelanalyser att koldioxidbesparingen som uppnås genom ökad materialåtervinning vida överskrider de extra utsläpp som genereras av transporterna. Samtidigt slipper våra kunder ta bilen till återvinningsstationen.

Det är många som är bra på att sortera ut förpackningar redan i dag. Men tyvärr inte alla. Plockanalyser som vi genomfört visar att ungefär 70 procent av det som hamnar i restavfallskärlet är förpackningar och matavfall. Genom att underlätta för invånarna och låta dem sortera ut förpackningarna hemma så kommer betydligt större mängder avfall hamna på rätt plats. De förpackningsfraktioner som sorteras ut väntas dessutom hålla en hög kvalitet – fler sorterar helt enkelt rätt.

Vi på SSAM vill minska avfallet som går till förbränning med 25 procent till 2025. Införandet av fyrfack är ett viktigt steg på vägen. Men vi når inte vårt mål på egen hand utan tillsammans minskar vi avfallet!

Senast uppdaterad: 17 mars 2021