Matsvinn
Varje år slänger varje person i ett svenskt hushåll cirka 17 kilo ätbar mat och häller dessutom ut 18 kilo livsmedel i vasken. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter. För en familj med två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på 3000–6000 kronor per år. Matsvinn står för 8–10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Om matsvinn vore ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser, efter Kina och USA.
Vad räknas som matsvinn?
Maten vi slänger består dels av oundvikligt matavfall, såsom skal, ben och kärnor, och dels av det som går att undvika att slänga. Det är det sistnämnda som vi kallar för matsvinn. Matsvinn är helt enkelt mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på ett bättre sätt. Exempel på matsvinn kan vara mat som blivit för gammal, mat som blivit över i serveringskärl och mat som skrapas av tallrikar.
Om datummärkning
Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert att äta, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Efter bäst före-datum blir alltså kvaliteten så småningom sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar, så titta, lukta och smaka innan du slänger den – om allt verkar okej går maten bra att äta.
Märkningen sista förbrukningsdag handlar däremot om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Ät därför aldrig livsmedel vars sista förbrukningsdag har passerat – det kan vara hälsofarligt.
Så minskar du matsvinnet i ditt hushåll:
- Planera dina inköp och köp inte mer mat än du behöver, särskilt av sådan mat som har kort hållbarhet.
- Ställ in temperaturen i kylskåpet på +4°C.
- Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den.
- Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa.
- Ge resterna nytt liv genom att använda dem i en omelett, risotto, wok eller pyttipanna.
Vad gör SSAM?
I SSAM:s vision ”Ett Småland utan avfall” ingår att minska matsvinn i samhället. Målsättningen är att SSAM bara ska samla in oundvikligt matavfall och övrig mat ska förbrukas. I en studie Avfall Sverige har gjort visar man att klimatnyttan är ca 20 gånger större då man äter upp maten jämfört med att producera fordonsbränsle. Ännu sämre är såklart att matavfallet inte sorteras ut alls. Därför uppmuntrar SSAM hushåll att minimera svinn på olika sätt. SSAM samarbetar också t ex med Avfall Sverige och Linnéuniversitetet för att hitta metoder för att minska matsvinnet i hushållen. Dialog förs även med livsmedelsbutiker om hur mängderna matavfall kan minska, t ex genom att skänka livsmedel som närmar sig utgångsdatum till frivilligorganisationer.