Återbruk

En man ställer en bunke i en hylla full av prylar.

Återbruket på Norremark i Växjö.

Det bästa du kan göra för miljön är att dela, låna, laga och återanvända.

Istället för att lämna sakerna som du inte har användning för till förbränning eller materialåtervinning, kan du lämna dem till återbruk. Genom re-design eller second hand-försäljning kan dina prylar få ett nytt liv.

Vi är duktiga i Sverige på att återvinna material, näring och energi ur vårt avfall men trots detta ökar avfallsmängderna varje år. Tillsammans kan vi minska mängden avfall och detta kan ske genom bland annat återbruk.

Du kan lämna material till återbruk i Lessebo, Tingsryd, Växjö och Älmhults kommun.

Skylt i trä som anger vad som kan lämnas in. Möbler i bakgrunden.

Återbruket på Norremark tar emot exempelvis möbler, husgeråd, heminredning, leksaker, cyklar och kläder oavsett skick.

Blå container med öppen dörr och skylt med texten Miljöverkstan.

Miljöverkstans container på återvinningscentralen i Lessebo.

På återvinningscentralen i Lessebo kan du lämna saker till återbruk, till exempel möbler, porslin och husgeråd, sportutrustningar, leksaker, cyklar mm. Generellt tas inte elektronik emot, men undantag görs för stereo, hi-fi utrustning och lampor.

Sakerna säljs på Miljöverkstan i Strömbergshyttan. Du kan också lämna direkt till Miljöverkstan måndag – lördag kl. 10-16. Vill du att Miljöverkstan kommer och hämtar sakerna hemma hos dig kan en sådan beställning göras.

På Elsemåla återvinningscentral kan du lämna hela och användbara saker till återbruk, till exempel mindre möbler, porslin och husgeråd, sportutrustning, leksaker, cyklar mm.

Materialet tas omhand av Lions resp. Emmaus som säljer det i sina butiker. Vinsten går det välgörenhet.

Återbruket på Norremarks kretsloppspark

Här kan du lämna hela och användbara saker till återbruk, exempelvis möbler, husgeråd, heminredning, tavlor, sport- och fritidsartiklar, leksaker, verktyg, cyklar och cykeldelar, oavsett skick och kläder, skor och textil, oavsett skick. I klippet ovan kan du följa med på en guidad tur i Återbruket.

Cyklarna tas om hand av Tempus och Atrium som reparerar dem och säljer i sin butiker. Övrigt material tas om hand av biståndsorganisationerna Emmaus Åkvarn och Human Bridge som säljer det i sina butiker. Vinsten går till välgörenhet.

Textilier

Du kan också lämna textilier till återbruk och återvinning på samtliga Växjö kommuns återvinningscentraler. Human Bridge tar hand om alla textilier som lämnas in och ser till att de går antingen till bistånd, secondhandförsäljning eller textilfiberåtervinning. Du kan lämna alla sorters textilier och inte bara kläder. De kan vara både hela och trasiga. Textilierna ska lämnas i en försluten sopsäck.

Gratisbutik

På Återbruket i Växjö finns även en gratisbutik, till höger i lokalen, där du kan ta vad du vill ha. Det som Emmaus Åkvarn och Human Bridge inte anser att de kan sälja ställs i den delen av lokalen.

Stor skylt med texten Återbruk utanför stor byggnad.

Återbruket på Norremarks kretslopsspark.

Två personer står bland möbler och prylar.

Gratisbutiken på Återbruket. På den här sidan av lokalen är det okej att plocka med sig saker.

På återvinningscentralen Äskya kan du lämna saker till återbruk, till exempel möbler, husgeråd, leksaker, prydnadssaker, fritidsartiklar mm till Återbruket i Älmhults kommun. Det tas om hand och fräschas upp och säljs i Återbrukets butik på Drivågatan. Återbruket kan också hämta saker om du inte har möjlighet att lämna själv, kontakta Återbruket för en överenskommelse.  


Öppettider butiken på Drivågatan 2 i Älmhult:

Tisdag-fredag klockan 10.00-16.00

Sista lördagen varje månad klockan 10.00-14.00 (t o m dec 2019)

Öppettider inlämning av material på Drivågatan 2:

Måndag-fredag klockan 10.00-12.00, 13.00-16.00

Öppettider inlämning av material på Äskya:

Måndag klockan 10.00-17.00

Tisdag-fredag klockan 10.00-16.00

Lördag klockan 9.00-14.00


Kontakt: 0476-101 46

Samordnare Ranja Runesson: 0476-555 77,  ranja.runesson@almhult.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 september 2019