Kommunalråd hejar på fyrfack

Lars Altgård och Mikael Jeansson

Lars Altgård (till vänster), kommunalråd i Lessebo kommun och Mikael Jeansson, kommunalråd i Tingsryds kommun är positiva till fyrfackssystemet.

Lars Altgård, kommunalråd i Lessebo kommun, och Mikael Jeansson, kommunalråd i Tingsryds kommun, har haft fastighetsnära insamling ett tag. De trivs bra med det nya systemet och önskar att det hade införts tidigare.

Under förra året infördes fyrfackssystemet i Lessebo och Tingsryds kommun med stor framgång. Två kommuner där alla villor tidigare hade osorterat fick helt plötsligt fastighetsnära insamling. Detta var en stor förändring som visar goda resultat. Kommunalråd Lars Altgård och Mikael Jeansson har hejat på fyrfackssystemet redan från första början.

"Jag har hela tiden varit positiv och har blivit ännu mer stärkt i min övertygelse om att systemet är det rätta för oss", säger Mikael.

"Många av de som var kritiska innan tycker nu att fastighetsnära insamling är fantastiskt och väldigt bekvämt. Det är så roligt", tillägger Lars.

Positiva siffor

SSAM har märkt en förändring i båda kommunerna. Restavfallet har minskat med cirka 36 procent i Lessebo kommun och med cirka 30 procent i Tingsryds kommun, sedan införandet av fastighetsnära insamling.

"Det är kul att se en positiv förändring. Den största skillnaden sedan införandet är nog att plast och kartong sorteras bättre. Innan var det mycket som hamnade i ”Brännbart”, det som nu kallas för ”Restavfall”", berättar Lars.

Som kommunalråd och kommuninvånare vill både Lars och Mikael att deras kommuner ska vara rena och fina. Därför är de glada över engagemanget som de har sett bland invånarna, sedan det nya avfallssystemet infördes.

"Det blir väldigt påtagligt när man ser hur facket ”Restavfall” i tunnan inte ens blir halvfullt. Detta ger mig en rejäl dos tillfredställelse. Inte minst för miljöns skull", säger Mikael.

Det bästa med avfallssystemet är att det blir lätt att göra rätt. Alla kan vara med och göra skillnad för miljön.

"Jag tycker också det är riktigt lyxigt med lådan för batteri och ljuskällor", säger Lars.

"Jag tycker det bästa med fyrfackssystemet är att jag numera direkt kan se hur mycket som faktiskt blir återvunnet", tillägger Mikael.

Lars och Mikael anser att processen har gått bra från början till slut, vilket syns på resultatet. Nu trivs de som fyrfackskunder eftersom de slipper åka till återvinningsstationen lika ofta.

Senast uppdaterad: 22 december 2020