• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / SSAM överträffar målsättning för minskning av brännbart grovavfall

SSAM överträffar målsättning för minskning av brännbart grovavfall

I tre av fem ägarkommuner har SSAM redan nått målsättningen att minska det brännbara grovavfallet från återvinningscentralerna med 25% till år 2025. Resultatet är möjligt tack vare medarbetarnas insatser och kundernas vilja att bidra till ökad återvinning och återbruk.

I början av 2019 lanserade Avfall Sverige det så kallade 25/25-målet, där fokus låg på att minska mängden mat- och restavfall med 25% till år 2025. Parallellt gick startskottet för SSAM och man valde medvetet att ta branschorganisationens utmaning längre än så och även omfatta grovavfallet i sin målsättning.

SSAM såg att andra kommuner hade genomfört tämligen enkla åtgärder med gott resultat och inspirerades av detta. Under en serie verksamhetsdagar för personalen på återvinningscentralerna sattes visionen om ”Aktiv guide” och personalens insatser lyftes fram som en framgångsfaktor för att åstadkomma förändring. Tillsammans med aktiviteter som ändrad placering av containrar, fler fraktioner att sortera, att tömma säcken och byta namn på ”Brännbart” till ”Rest efter sortering” påbörjades arbetet.

Växjö, Lessebo och Markaryd

Två år senare visar statistiken att bolaget redan nått – och överträffat – målet i tre av fem ägarkommuner. Växjö och Lessebo har minskat med 29% vardera, tätt följda av Markaryd med 27%. Älmhult visar en minskning på 9% medan Tingsryd ligger på en ökning motsvarande 10%.

- Det här resultatet är helt och hållet en effekt av vad våra medarbetare åstadkommit ute på anläggningarna tillsammans med kunderna. Vi hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här fort att nå målsättningen. Utgångspunkterna har varit olika för varje kommun och under 2021 kommer vi att jobba i Älmhult och Tingsryd för att närma oss målet även där, berättar Jessica Cedervall, vd för SSAM

SSAM tittar ständigt på att utöka möjligheterna att sortera fler fraktioner, gärna till återbruk för att öka mängden som cirkulerar tillbaka istället för att återvinna och använda råvaran igen. En avvägning görs för att balansera kostnader för återvinningsmetoder och miljönyttan. Ett material som föreslås få mer fokus framöver genom införande av ett producentansvar är textil.

- Textil utgör en väldigt stor del av grovavfallet och vi erbjuder nu möjlighet till sortering på alla återvinningscentraler. Det finns fortfarande en tro hos kunden att man inte kan slänga det som är trasigt i textilåtervinningen. Det kan man, då det går till sortering efteråt. Här vill vi uppmuntra kunden att hellre fråga personalen än att man direkt kastar sin textil i ”Rest efter sortering”, säger Jessica Cedervall.

 

Senast uppdaterad: 26 januari 2021