Papperspåsar är bra för miljön

En varselklädd arm och hand håller i en bunt bruna matavfallspåsar i papper. I bakgrunden ligger fler buntar på en lastpall.

Papperspåsen är oslagbar när det kommer till sönderdelning och upplösning i behandlingsprocessen.

SSAM får emellanåt in en del synpunkter på valet att använda papperspåsar för hantering av matavfall. Vi vill passa på att berätta lite mer om varför vi har valt papperspåsar och fyrfackssystemet.

Fyrfackssystemet erbjuder insamling av tio olika fraktioner: batterier, ljuskällor, tidningar, färgat- och ofärgat glas, förpackningar av plast, papper och metall samt restavfall och matavfall. Det är betydligt fler fraktioner än vad exempelvis det optiska insamlingssystemet, där man använder plastpåsar i olika färger, kan erbjuda. Studier visar att renheten i det insamlade materialet är mycket högre vid insamling i fyrfackssystem än med andra insamlingsmetoder. Det betyder att mer avfall kan återvinnas på ett korrekt sätt och att materialen blandas i väldigt liten utsträckning.

Påsen återcirkuleras till jorden

SSAM valt att använda sig av en insamlings- och behandlingsmetod för matavfall i papperspåse. Detta beror bland annat på att de nedbrytbara biopåsar som var alternativet till viss del fortfarande innehåller fossil råvara. Matavfallet och påsen ska efter rötning återcirkuleras till åkermark i form av gödsel, då är det mycket viktigt att den inte innehåller rester av plast. Även om det finns ett par olika påstyper på marknaden är vår papperspåse oslagbar när det kommer till sönderdelning och upplösning i behandlingsprocessen. Påsen är biologiskt nedbrytbar och avsedd för rötning. Den släpper igenom fukt, men inte vätska vid normal användning.

Senast den 1 januari 2023 måste de insamlingspåsar som används för matavfall vara godkända för kontakt med livsmedel om företag vill kunna certifiera sin biogödsel. Detta för att säkerställa att material som ingår i framställningen av biogödsel inte innehåller oönskade kemikalier eller tungmetaller. En kartläggning visar att de flesta papperspåsar, bland annat den SSAM använder, redan klarar kraven. När det gäller insamlingspåsar i plast kan det vara svårt att hitta påsar av återvunnen plast som klarar det nya kravet.

SSAM har valt att gå på det alternativ som är bäst för miljön, både vad gäller papperspåse och insamlingssystem.

Nya påsar till kund

När du som kund behöver fler matavfallspåsar klämmer du fast en påse under locket. Våra chaufförer lämnar då nya matavfallspåsar på avfallskärlets lock, oavsett väder. Påsen är gjord av vattenavvisande, högtöjbart, våtstarkt kraftpapper som tål att bli blött för att sedan torka igen. Den bästa förvaringen av matavfallspåsarna är mörkt och lite fuktigt, till exempel i matkällare eller garage. Har dina nya påsar blivit blöta av regnet, låt dem ligga och torka till så är de som nya sen.

Sortering av matavfall i hyres- och bostadsrätt

Det är fastighetsägaren som beslutar om sortering av matavfall. Önskar du sortera ditt matavfall, men saknar den möjligheten kan du prata med din hyresvärd/förening om att införa det. Hyresvärden/föreningen kan då kontakta SSAM för vägledning.

Fastighetsägaren ansvarar sedan för att se till att det finns matavfallspåsar att använda vid sorteringen. Är påsarna slut, kontakta din hyresvärd/förening.

Har fastigheten/föreningen minst 15 hushåll går det bra att teckna ett gratis abonnemang för att regelbundet få nya påsar levererade till fastigheten.

Tips för sortering av matavfall

En del kunder upplever att påsen blir blöt vid användning och går sönder. Därför vill vi skicka med några tips som är bra att tänka på:

  • Använd en påshållare så att påsen luftas runt om och torkar till om den blir fuktig.
  • Lägg tidningspapper eller hushållspapper i botten.
  • Låt alltid matavfallet rinna av ordentligt innan du lägger det i matavfallspåsen.
  • Har du blött/fuktigt matavfall, lägg det i påsen precis innan du ska ta ut den.
  • Släng även ditt hushållspapper i påsen så suger det upp vätska.
  • Byt påse ofta, då undviker du blöta påsar.
Senast uppdaterad: 15 mars 2021