Lär dig mer om textilåtervinning

Textil har tillverkats i minst 27 000 år och textilproduktionen var en av de första som industrialiserades. Och det är vi ju tacksamma för! Återvinning av textil är dock en klurig fråga och kanske är återanvändning den bästa lösningen i dagsläget.

En svensk köper cirka 13 kilo textilier varje år och tyvärr slängs drygt hälften när ägaren inte längre vill ha det och eftersom textilproduktion har stor miljöpåverkan är det ett problem. Som exempel kräver bomullstillverkning enorma mängder vatten och bekämpningsmedel. För att tillverka en tröja går det åt ungefär 2700 liter vatten. Polyester är inte lika vattenkrävande, men är däremot tillverkad av fossila råvaror och genom en energikrävande process.

Kläder och andra textilier som slängs skulle i många fall kunna återanvändas av någon annan eller sys om för att bli nya plagg. Att skänka till en välgörenhetsorganisation eller sälja sina kläder på second hand är därför ett bättre alternativ än att slänga dem.

SSAM samarbetar med Human Bridge och Emmaus när det gäller textilinsamling. Human Bridge säljer kläderna vidare och använder pengarna för att samla in, reparera och skicka ut sjukvårdsmaterial och handikapputrustning främst till länder i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern. Det material som Emmaus samlar in på SSAMs anläggningar sorteras och säljs i deras butiker och till andra butiker runt om i världen. Emmaus sänder dessutom insamlat material till biståndsprojekt och minst 75% av verksamhetens överskott går till biståndsprojekt världen över.

Den textil som skänks sorteras i olika fraktioner som sedan avgör hur den behandlas vidare. I dag sker det mesta av textilåtervinningen utomlands, men en svensk anläggning finns i Kristinehamn och Sysav har öppnat en anläggning för storskalig textilsortering i Malmö.

Textil som enbart innehåller ett material, exempelvis ren bomull, ull eller polyester, kan återvinnas till nya textilier. De rivs då i bitar som spinns till ny tråd och sedan vävs till nya tyger. De flesta textilier tillverkas dock i blandmaterial, men det forskas för att kunna återvinna även dessa. Till exempel genom att kemiskt skilja olika material åt.

Den del av textilierna som inte kan återanvändas blir industritrasor, annat återvinns till bilinredning och isolering eller går till energiåtervinning i form av förbränning.

Senast uppdaterad: 13 maj 2021