Brand på avfallsanläggning: UPPDATERING

UPPDATERING 5/2 kl.16.00: Branden som blossade upp på avfallsanläggningen Äskya i förmiddags är nu släckt.

UPPDATERING 5/2 kl. 16.00: Branden på avfallsanläggningen Äskya är nu släckt. Brandhärden ska inspekteras av räddningstjänst och personal på anläggningen onsdag morgon.

Tidigare information:

UPPDATERING 5/2 kl. 14.00: Förra veckans brand har blossat upp igen. Räddningstjänsten är på plats och har branden under kontroll. Området som brinner är cirka 100 kvadratmeter stort, men det finns ingen risk för spridning då den håller sig innanför den brandgata som grävdes förra veckan.

UPPDATERING 5/2 kl.11.30: Förra veckans brand har nu blossat upp igen. Idag på förmiddagen larmades räddningstjänsten till Äskya avfallsanläggning och släckning pågår. Återvinningscentralen har öppet som vanligt för besökare.

UPPDATERING 1/2 kl. 12.00: Branden på Äskya är nu helt släckt och eftersläckningsarbetet är avslutat. Under eftersläckningsarbetet har den delen av deponin där branden uppstod grävts ut och bevattnats. Massorna som grävdes bort är ofarliga och kommer att läggas tillbaka på deponin.

Det är en äldre del av deponin det började brinna på och den ska så småningom sluttäckas. Personalen på anläggningen kommer att ha uppsikt och kontrollera deponin regelbundet för att inte nya bränder ska uppstå. Det kommer även påbörjas ett förebyggande brandskyddsarbete på samtliga anläggningar som SSAM ansvarar för att undvika liknande händelser i framtiden.


UPPDATERING 16.00: Branden på avfallsanläggningen Äskya är släckt. Under eftermiddagen och kvällen fortsätter eftersläckningsarbetet med att gräva ur delen av deponin som började brinna för att komma ned till brandhärden.

Eftersläckningsarbetet påverkar inte anläggningen eller återvinningscentralen utan det är öppet som vanligt för besökare.


Det är delar av en gammal deponi som har börjat brinna. Deponin består mest av konstruktionsmaterial och sågspån och branden härleds till värmen som har uppstått i deponin. Räddningstjänsten har varit på plats sedan klockan 07.00 och har branden under kontroll. Det är ett avgränsat område på cirka 30 kvm som brinner. Området som brinner ska nu grävas ur för att släckas helt och hållet.

Återvinningscentralen har öppet som vanligt och branden ska inte påverka besökare och boende i närheten mer än att man kan uppfatta en skarp doft och se rökpelare från anläggningen.

Branden startade igår eftermiddag men släcktes då av räddningstjänsten. Då var det ungefär 1,5 kvm som brann. Under morgonen blossade det upp i samma område igen och spred sig vidare till ett större område.

Senast uppdaterad: 14 december 2020