• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / SSAM välkomnar skatt på förbränning: “Ett incitament för att driva utvecklingen mot ökad utsortering för återvinning och återbruk”

SSAM välkomnar skatt på förbränning: “Ett incitament för att driva utvecklingen mot ökad utsortering för återvinning och återbruk”

Bild: Rök väller ut ur skorsten.

Från den 1 april nästa år införs en skatt på förbränning på 75 kronor per ton. Det framkommer i regeringens budgetproposition.

Många i avfallsbranschen, däribland Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, är kritiska mot skatten och menar att den inte kommer att ge önskad effekt.

Vid en första anblick så kan ju ökade kostnader för avfallsförbränning ses som något negativt. Det är på kort sikt en belastning med ökade kostnader som kan bli utmanande att hantera i närtid. Men jag tycker att man ska vända på det och se skatten som ett incitament, säger Jessica Cedervall, VD på SSAM.

SSAM kommer framöver att satsa pengar på återvinning och återbruk för att kunna minska mängden avfall som går till förbränning.

"Både skatten på avfallsförbränning och de ökade kostnaderna för utsläppsrätter ser vi som starka incitament att driva utvecklingen mot ökad utsortering för återvinning och återbruk", säger Jessica Cedervall.

Senast uppdaterad: 7 augusti 2020