Loppisen fylls av återbruksprylar

En av flera aktörer vi på SSAM samarbetar med kring återbruk är Emmaus Åkvarn. De har en butik på Storgatan i centrala Växjö och en större butik i Torpsbruk, i Alvesta kommun norr om Moheda. 

Bild: Två män står bland hyllor fyllda med prylar och pratar

Anders Lundgren på SSAM i samtal med Robert Larsson på Emmaus Åkvarn i Torpsbruk.

En majoritet av sakerna i butiken kommer från Återbruket på Norremarks kretsloppspark i Växjö, men material hämtas även från flera andra insamlingsställen i hela Småland.

Från Torpsbruk kör fem eller sex fullastade lastbilar i månaden till Östeuropa, fyllda med framför allt kläder. Just bistånd är en viktig del av Emmaus Åkvarns verksamhet.

"Biståndet är en del men att motverka klimatförändringarna är den största delen av vårt uppdrag, att hitta olika sätt att göra det här på", säger Robert Larsson på Emmaus Åkvarn.

Insamlad textil i korgburar.

På lagret finns stora mängder insamlade textiler som ska skickas till Östeuropa.

Robert Larsson hoppas att mer saker framöver ska kunna säljas i Sverige.

Helst skulle vi vilja att folk köpte mer möbler här och målade om och fixade till. Det är ju tråkigt när vi ser hur mycket symaskiner vi får in. Det är ett exempel på att det är färre som använder sig av det. Att de kunskaperna minskar, man vet inte hur man ska laga kläder längre, säger Robert Larsson

Lampor på en hylla varav en ser ut som en panda.

Just nu arbetar vi på SSAM för att bygga ut återbruksverksamheten på våra återvinningscentraler. Redan nu kan du lämna saker till återbruk på Norremark, Äskya, Elsemåla och i Lessebo.

Läs mer på vår sida om återbruk Öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 7 augusti 2020