Fira återvinningens dag!

Den 29 september är det Återvinningens dag. Varför inte fira genom att skänka till återbruk på någon av våra återvinningscentraler eller gå på loppis? Här är också fem tips från Avfall Sverige på hur du kan tänka kring återvinning som privatperson.

Bild: Kläder på loppis.

1. Lappa och laga kreativt!

Oftast finns det alltid en lösning på ett par trasiga jeans, en envis fläck eller en sprucken söm. Det handlar bara om att tänka kreativt! Broderi är till exempel ett perfekt sätt att piffa till gamla kläder och ting. Varför inte brodera över en envis fläck som inte vill gå bort i tvättmaskinen?

2. Hitta nya användningsområden

En sak kan bli en annan. Många prylar, kläder och förbrukningsvaror hamnar direkt i papperskorgen när vi inte längre har användning för dem. Fokusera istället på en ny funktion, exempelvis kan en gammal tandborste användas för att skrubba trånga utrymmen. Ett par gamla strumpbyxor kan bli mängder av nya hårsnoddar och en gammal t-shirt kan förvandlas till ett nytt kuddfodral. Tänk kreativt!

3. Gör om!

Är du sugen på nytt kan du alltid göra om dina befintliga saker. Bland annat genom att klä om en gammal stol, måla om ett bord eller byta knoppar på en byrå. Se vår inspirationsvideo härlänk till annan webbplats på hur du enkelt klär om en stol! Om du är extra händig kan du till och med bygga om dina möbler så de får ett helt nytt utseende.

4. Använd de tjänster som finns tillgängliga

Det finns massor med smarta och miljövänliga tjänster att använda. Du kan exempelvis hyra en klänning eller kostym till högtiderna, låta skomakaren eller skräddaren laga dina skor och plagg, eller lämna in telefonen för reparation istället för att köpa en ny!

5. Köp begagnat

Slutligen – behöver du nya grejer, hitta dem begagnat så sparar du på både miljön och plånboken!

Läs fler tips hos Avfall Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och mer om återbruk på våra återvinningscentraler.

Senast uppdaterad: 2 juli 2020