"Vi får kanonbra grejer från Återbruket"

Human Bridge är en av de aktörer som SSAM samarbetar med kring återbruk. Biståndsorganisationen samlar in textilier på alla återvinningscentraler i Växjö kommun och är en av två aktörer som hämtar saker från Återbruket på Norremarks kretsloppspark.

En mänsklig siluett i en second hand-affär.

I Lindras butik i Nybro hamnar mycket av det som skänks till Återbruket på Norremarks kretsloppspark.

Bibbi Chaeder är ansvarig för Region Öst på Lindra, som är Human Bridges butikskedja. Här svarar hon på några frågor om samarbetet med SSAM.

Vad innebär insamlingen hos SSAM:s verksamheter för er?

– Det är jätteviktigt för oss, för vi får kanonbra grejer från Återbruket. Vi är jättenöjda med Växjöbornas förmåga att skänka bra, säljbara saker.

Vad gör ni med sakerna?

– Först och främst delar vi upp det på butikerna i distriktet, för att få så korta transporter som möjligt. Sedan ger vi också sakerna ytterligare en chans: om vi inte hittar köpare i en butik så tar vi med grejerna till en annan butik. I första hand Nybro, Kalmar och Högsby och sedan Ronneby och Karlskrona.

Era butiker ligger ju en bit bort – ni planerar inte att öppna något i Kronobergs län?

– Jo, det vill vi absolut. Hittar vi en lämplig lokal så är vi väldigt intresserade av det.

Vad är svårast respektive lättast att sälja?

– Hem och hushåll är lättast att säga. Men möbler i bra skick är också lätta att sälja. Böcker kan vara knepigt. Och VHS-filmer är svårt, folk har inte tekniken att spela dem längre, och det har inte blivit kult ännu som LP-skivor.

Hela överskottet från försäljningen i Lindra-butikerna går till Human Bridge och deras biståndsverksamhet. Det är även en del av det material som kommer in som packas och går som bistånd.

Kassan i Lindra-butiken i Nybro.
Packlårar och en truck.

På lagret står packlårar med kläder.

Senast uppdaterad: 6 oktober 2019