Bild: En montör klistrar en dekal med texten Rest efter sortering över en Brännbart-skylt

Nu är det slut med brännbart avfall

Runtom på SSAM:s 16 återvinningscentraler pågår just nu arbetet med att byta namn på brännbart till rest efter sortering. Detta görs som en del i vårt arbete för att nå vårt mål att minska mängden brännbart avfall med 25% till år 2025.

Det är mycket som sorteras fel ute på återvinningscentralerna, särskilt i brännbart-containern. Plockanalyser har visat att så mycket som 75 procent av det som kastas där skulle kunna sorteras ut.

– Här ska man inte lägga allt som kan brinna, vilket man felaktigt kan tro, utan det är de fåtal materialslag som inte kan sorteras som något annat som ska hamna här. Därför tror vi att det nya namnet ska göra det lättare för våra kunder att sortera rätt, säger Anders Lundgren som är verksamhetsutvecklare inom cirkulär ekonomi.

Plockanalyser har visat att runt 20 procent av det som slängs i brännbart är förpackningar som kan sorteras ut, som plast- och pappersförpackningar. Runt 10-15 procent är textil. Det kan du som besökare redan i dag sortera ut på de flesta av våra återvinningscentraler, och efter årsskiftet på samtliga. Våra samarbetsaktörer tar emot även trasig och smutsig textil som går till återvinning.

– Vi tror att de flesta vill göra rätt, men ibland kan det vara svårt eller tidsödande. Vi jobbar mycket för att underlätta för våra kunder, säger Anders Lundgren.

I ett första skede kommer brännbart att byta namn till rest efter sortering på återvinningscentralerna i Växjö och Lessebo. Skyltarna i Älmhult, Tingsryd och Markaryd ska också bytas ut så snart som möjligt.

Senast uppdaterad: 2 juli 2020