• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Nytt år för SSAM med siktet inställt på 25% mindre brännbart avfall 2025

Nytt år för SSAM med siktet inställt på 25% mindre brännbart avfall 2025

Nu är vårt första år till ända. Arbetet med att minska avfallsmängderna i regionen har verkligen tagit fart under året som gått. I tider när avfallsmängderna i landet ökat under många år i rad är det viktigt att ta krafttag för att bryta den trenden.

Jessica cedervall

Jessica Cedervall, VD SSAM

Vårt uppdrag är att göra det möjligt för er som kunder att sortera mer. Det är bara tillsammans vi kan minska avfallet. Vi har byggt upp Återbruket i Växjö där mer än 180 ton saker hittills hittat nya ägare istället för att slängas på återvinningscentralen. Vi har infört återbruksmöjligheter och även sortering av textilier vid samtliga våra anläggningar.

Införandet av fyrfackssystemet är slutfört i Lessebo och Tingsryd och resultatet har verkligen överträffat våra förväntningar, hela 95% av er har valt det nya systemet! I flera kommuner runt omkring i landet där man infört fyrfack har mängderna restavfall minskat med upp till 40%, så vi har höga förväntningar. Införandet pågår nu i Växjö och till hösten fortsätter vi i Markaryd och Älmhult. Innan året är slut kommer vi att ha infört insamlingssystemet i samtliga våra fem kommuner.

Allt fler av er har upptäckt oss online, plötsligt har renhållningsverksamheten blivit synlig med egen hemsida och närvaro på sociala medier. Det ger oss en möjlighet att kommunicera direkt med er kunder och även ge matnyttiga tips om hur man sorterar, berätta om vad som händer med det avfall ni sorterar osv.

Under året som kommer ska vi minska restavfallet från hushåll med 4500 ton och det brännbara grovavfallet från återvinningscentralerna med 300 ton. För att nå dit kommer vi att steg för steg utveckla sorteringen vid våra anläggningar. Kanske dyker det upp några nya containers för nya saker att sortera ut, kanske byter vi namn på något eller testar nya sätt att hjälpa dig att hitta rätt på återvinningscentralen – håll ögonen öppna!

Annat som händer året som kommer är; en gemensam avfallsplan som ska ge riktningen för vårt och kommunernas arbete med att vidare utveckla avfallshanteringen beslutas, vi genomför försök med behovsanpassad tömning, där du som kund i större utsträckning kan påverka din avfallshantering och vi börjar köra på förnyelsebara bränslen i sopbilarna i Älmhult.

Med siktet inställt på 25% mindre avfall 2025 – tillsammans minskar vi avfallet!

 

Med vänliga hälsningar

Jessica Cedervall, VD

Senast uppdaterad: 22 december 2020