Förseningar på grund av halt väglag

Just nu har vi stora förseningar i sophämtningen i Lessebo-, Tingsryds- och Växjö kommun på grund av besvärligt väglag. Låt sopkärlet stå framme tills du vet att det är tömt.

Stäng meddelande

Visste du det här om wellpapp?

En vägg av wellpappkartonger.

Wellpapp är ett pappersmaterial som de flesta av oss känner till då det främst används vid tillverkning av kartonger, till exempel flyttlådor eller emballage för möbler. Men vet du varför det ska sorteras separat från andra pappersförpackningar?

Redan 1871 började det användas som emballage vid transport av glasflaskor. Konstruktionen, som uppfanns av amerikanen Albert L Jones, kännetecknas av att det är väldigt styvt och hållbart samtidigt som det är så lätt och stötdämpande. Wellpapp består av vågig papp med pålimmat papper, linerskikt, på båda sidor.

Wellpappen tillverkas av förnyelsebara resurser i form av barr- och lövmassa och wellpapp som återvunnits. Det lim som används för att sammanfoga pappret består nästan uteslutande av majsstärkelse.

Anledningen till att wellpapp och pappersförpackningar inte ska sorteras och återvinnas tillsammans är att pappersförpackningar inte kan ingå i massan som blir ny wellpapp. Så för att ta tillvara på resurserna på bästa sätt är det viktigt att du slänger wellpappen i anvisad container för detta på återvinningscentralerna.

Mer information om olika sorters avfall.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 november 2020