Sopbilschauffören Heba vill göra skillnad

Kvinna i slöja och varselkläder står jämte en grön och blå sopbil.

Heba vill vara en förebild för andra kvinnor.

Heba vill göra skillnad, både för samhället och för kvinnor som behöver en förebild för att våga testa något nytt. Därför utbildade hon sig till lastbilschaufför och började för ett år sedan att arbeta som sopbilschaufför på SSAM.

I samband med den stora flyktingvågen 2015 kom Heba till Sverige. Hon är uppvuxen i Syrien och läste handel och ekonomi på universitetet innan hon tvingades fly till Sverige. Nu jobbar Heba som sopbilschaufför på SSAM och kör i Älmhults- och Markaryds kommun. På vägen hit har hon hunnit samla många olika erfarenheter genom att jobba som fritidsledare, truckförare på IKEA, cirkelledare för bland annat studiefrämjandet och volontär inom Polisen. Genom flera av jobben har den röda tråden varit arbetet med nyanlända ungdomar och kvinnor.

- Många kvinnor som kommer till Sverige vet inte riktigt vad de kan göra här. I deras hemländer är det många yrken kvinnor inte får ha. Då kände jag att de behövde en förebild som visar att här i Sverige kan vi jobba som vad vi vill, berättar Heba.

Det var då hon bestämde sig för att påbörja utbildningen till lastbilschaufför med målet att köra sopbil. I Syrien är det bara män som får jobba med sophämtning och även i Sverige anses det vara ett typiskt mansyrke, något som Heba gärna vill förändra bilden av.

Läs hela artikeln om Heba

Senast uppdaterad: 2 juni 2021