Hållbar klädhandel ett vinnande koncept

Från vänster kvinna i svart blus, man i rosa skjorta som håller i en blombukett och kvinna i blå blus.

Från vänster Sandra Ruuda, VD Företagsfabriken, vinnaren Jimmie Gyllenbris, Jessica Cedervall, VD SSAM.

Måndagen den 24 maj presenterade tre företag sina affärsidéer för juryn från Södra Smålands avfall och miljö (SSAM). Jimmie Gyllenbris nytänkande idé för att underlätta klädköp tog hem förstaplatsen och SSAMs hållbarhetspris. Företagen har deltagit i Företagsfabrikens innovationstävling där SSAM varit samarbetspartner för att motivera företag att tänka på miljön när de utvecklar sina affärsidéer.

SSAM arbetar för att förebygga avfall, öka återvinningen och för att vi ska närma oss ett cirkulärt samhälle. Som ett led i det arbetet har bolaget gått in som samarbetspartner i Företagsfabrikens innovationstävling för att tidigt uppmuntra företag att tänka mer hållbart.

Jimmie Gyllenbris var en av totalt 24 entreprenörer som skickade in sitt bidrag till tävlingen. Med sin idé som på sikt kommer att underlätta klädköp, både för säljaren och köparen, övertygade han SSAMs jury och tog hem priset. I juryn satt Jessica Cedervall, VD för SSAM, Sarah Nilsson, VD på Measure and change samt Fredrik Lindblad, näringslivschef Växjö kommun,

- Det är glädjande att alla bidrag som presenterats för oss har fokus på textil eftersom textilbranschen har stor negativ miljöpåverkan. Nya affärsidéer inom just det området är därför väldigt angeläget. Jimmies idé kan göra stor skillnad och är även skalbar, något vi tror är viktigt, säger Jessica Cedervall, VD på SSAM.

Jimmie Gyllenbris kommer nu att få rådgivning av hållbarhetsexperten Maria Svantemark och en specialist på SSAM för att fortsätta utveckla sin idé. Svantemark är grundare och VD för SustainLab Länk till annan webbplats. och har utsetts till en av 33 talanger under 33 som sätter hållbarhetsagendan, en av Top 100 Green Data Driven Professionals Globally och har tidigare arbetat som hållbarhetschef för Findus i Norden.

För vinnaren Jimmie fortsätter arbetet för att kunna presentera en färdig produkt.

- Just nu jobbar vi med att komma överens med samarbetspartners och hitta investerare så att vi kan lansera produkten så snart som möjligt. Nästa steg blir att erbjuda konceptet till klädföretag för att på så vis minska returer och göra handel med begagnade kläder nytt, fräscht och coolt, berättar Jimmie.

SSAM undersöker kontinuerligt nya sätt att förebygga avfall och stimulera företag att tänka mer hållbart. Utöver innovationstävlingen deltar SSAM i EU-projektet Diaccess som genomför innovationsupphandlingar och använder själva den offentliga upphandlingen som styrmedel för ökad hållbarhet.

Senast uppdaterad: 9 juni 2021