Bild

Till sin hjälp har integrationseleverna en helt nyinrättad verkstad på Återbruket, Norremarks kretsloppspark.

Mindre avfall till förbränning i lyckat integrationsprojekt

Till SSAMs anläggningar kommer mycket gods, sopor och gamla möbler, som är i för dåligt skick för att plockas upp av SSAMs ordinarie säljkanaler; Human Bridge, Emmaus Åkvarn, Tempus och Atrium, men som är för bra för att gå till förbränning. Detta ville SSAM göra någonting åt och kontaktade Coompanion Kronoberg.

I projektet Cirkus Design har Coompanion arbetat fram en innovativ modell som nu testas på SSAMs anläggning Norremark kretsloppspark i Växjö. Modellen går ut på att redesigna och renovera de trasiga gamla möblerna som folk har slängt, för att dessa sen ska få en andra chans hos Human Bridge, Emmaus Åkvarn, Tempus och Atrium. Projektet gifter två studietraditioner med varandra genom att låta ett universitet och ett studieförbund samarbeta. Här får de göra det de är bäst på i sina ordinarie verksamheter, fast i en ny konstellation.

Studenterna på Linnéuniversitetets designprogram skapar manualer för enkla produkter som Sensus studieförbunds kursdeltagare (integrationseleverna) sedan får redesigna eller renovera. Till sin hjälp har integrationseleverna en helt nyinrättad verkstad som är finansierad av Klimatklivet i Växjö. Växjö Färg & Tapet och Würth har sponsrat med målarfärg och verktyg.

Tyger från gamla soffor blir ny klädsel på slitna stolar, ett gammalt bord lackeras om, ett kasserat hjul får nytt liv i en gammal arbetsstol – Cirkulär Ekonomi! Allt detta medan integrationseleverna lär sig svenska och får ett sammanhang, ett nätverk och insyn i den svenska arbetsmarknaden.

- Med det här projektet slår vi två flugor i en smäll! säger Whilmar López, affärsutvecklare på Coompanion Kronoberg. Genom nytänk och entreprenörskap tar vi bättre tillvara på jordens resurser och våra mänskliga resurser.

Med hjälp av finansiering från Region Kronoberg undersöker Coompanion om modellen går att implementera i projektets partners ordinarie verksamhet och på andra ställen i landet.

Senast uppdaterad: 20 oktober 2021