Försening sophämtning

För tillfället har vi en driftstörning på sophämtningen. Tömningen kan bli försenad någon dag. Låt kärlen stå framme tills de är tömda.

14 miljarder anledningar att bekämpa matsvinnet

Den 29 september är det den internationella matsvinnsdagen – en dag som, tyvärr, måste uppmärksammas.

Matsvinn används i matlåda

Att använda överbliven mat till en ny matlåda är ett utmärkt tips för att minska matsvinnet

En betydande del av matsvinnet i Sverige slängs i hushållen. I de svenska hushållen slängs 15 kilo ätbar mat per person och år, uppger Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Utöver det hälls det ut 18 kilo mat och dryck i vasken.

Det innebär att vi slänger ätbar mat för 1330 kronor per person och år. Totalt slänger vi alltså ätbar mat för 14 miljarder kronor per år i de svenska hushållen.

Att minska sitt matsvinn är ett enkelt sätt att spara pengar – och är dessutom en insats för miljön.

Tips för att minska sitt matsvinn

Förvara maten rätt

Förvara maten rätt så håller den längre. Kanske en självklarhet, men är man osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst är det lättare sagt än gjort. Ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får man bra vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4 grader, medan -18 grader är lagom i frysen.

Läs mer om hur man bäst förvarar olika sorters livsmedel på Livsmedelverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förvara frukt och grönt rätt

Om man förvarar sina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger man hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem – då riskerar de inte att bli matsvinn.

De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet – men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur. Med svalt menas ungefär 12-15 grader.

Har man skurit upp en grönsak eller frukt i mindre bitar ska man förvara dem i kylskåp.

Läs mer om vilka frukter och grönsaker som trivs bäst i kylskåp och vilka som trivs bäst i rumstemperatur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta vara på sommarens frukt, bär och grönsaksskörd

Mot slutet av sommaren är måna trädgårdar fulla av härliga frukter, bär och grönsaker. Skörden behöver då tas till vara för att inte bli förstörd.

Att äta färska grönsaker, bär och frukter just när de skördas är gott och nyttigt. Det är dessutom bra för miljön och klimatet att äta mer grödor som odlats i Sverige. Men många färska frukter, bär och grönsaker har kort hållbarhet. Det är just den mat vi slänger mest av.

Läs mer om hur man bäst förvarar och lägger in frukt, bär och grönsaker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad betyder datummärkningen?

Mat blir inte farligt efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.

Läs mer om datummärkningen, hållbarhetstid och sista förbrukningsdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 27 september 2024