Begränsad framkomlighet Norremark

Flisning av trädgårdsavfall pågår just nu på Norremarks kretsloppspark, detta kan innebära begränsad framkomlighet vid ytorna för vitvaror, jord och trädgårdsavfall. Vid lämnande med större fordon hänvisar vi till Häringetorps återvinningscentral.

Kockarna som räddar matavfallet

Hur minskar man matsvinnet i en livsmedelsbutik? ICA Supermarket Rottne har receptet.

Bild på Andreas Birgersson framför matdisk

Andreas Birgersson, butikschef på ICA Supermarket Rottne

På ICA Supermarket i Rottne, strax norr om Växjö, har man anställt två kockar. Uppgiften? Att ta hand om utgående varor, som skulle ha kunnat bli avfall, och minska matsvinnet. Resultatet? Succéartat.

- Det värsta vi vet är när man slänger grejer. Jag brukar säga ”Här har du 500 spänn, gå och släng sedeln i soptunnan”. Det är så man får folk att förstå vad det egentligen är vi gör, förklarar Andreas Birgersson, butikschef på ICA Supermarket Rottne.

Men vad är det då man gör? Butiken har erbjudit catering i många år, allt från plankor till smörgåstårtor och tacostallrikar. Sedan en tid tillbaka erbjuder man även matlådor, som tillagas av butikens kockar.

Maträtterna varierar från dag till dag och från vecka till vecka. Ena dagen säljs det ryggbiff, nästa dag kan man hitta carbonara i disken och den tredje dagen erbjuds det lasagne.

Bild på lunchlådor i matdisk

”Vi köper oss tre-fyra dagars längre tid”

Allting tillagas av varor som man fångar upp strax innan datumet är på väg att gå ut. Menyer jobbar man inte med – det förstör ju syftet med att ta vara på de varor som skulle ha kunnat bli avfall.

- När vi tillagar varorna så köper vi oss tre-fyra dagars längre tid, i och med att det blir just tillagat. När sedan matlådorna börjar gå ut i datum sänker vi priset, så det blir ju två led av det hela. Det är så vi alla vill att det ska vara, annars slängs det ju enorma mängder, förtydligar Andreas.

- Det behöver ju vara en del mängder om vi ska göra matlådor. Finns inte mängderna så sänker vi ned priset som ”Ät snart”, så det inte går i soporna. Det är det sista vi vill, fortsätter han.

Utöver matlådor erbjuder man även fruktlådor till ett billigt pris. Det som kockarna inte använder till sina rätter plockar personalen istället ihop till en fruktlåda. Olika frukter, ett salladshuvud, en gurka, en ask tomater och några citroner skulle kunna utgöra en sådan låda. På samma sätt plockar man ihop gårdagens varor från bageriet och säljer till ett rabatterat pris.

- Det är uppskattat bland kunderna. Lådorna är borta samma dag, konstaterar Andreas.

Bild på fruktlåda

Exempel på hur en fruktlåda kan se ut

Underverk för matsvinnet

Att fånga upp varorna vars bäst-före-datum närmar sig, tillaga dem, erbjuda färdiga maträtter till kunderna och därmed förlänga livslängden på varan har gjort underverk för matsvinnet.

Över de senaste tolv månaderna har ICA Supermarket Rottne sänkt det totala svinnet med ungefär 40 procent. För enbart protein – det vill säga kött, fisk och chark – har svinnet reducerats med ungefär 75 procent.

- De är väldigt duktiga på att ta hand om varorna, de hittar på nya grejer varje dag. Det märks också att de har vanan att ta hand om det från restaurangbranschen, berömmer Andreas.

Butikens fina jobb med att minimera matsvinnet har inte bara resulterat i uppskattade mat- och fruktlådor till kunderna – vi ser också en förändring i kärlbehovet. Tidigare behövde butiken två matboxar på 650 liter vardera, som tömdes en gång i veckan, för att ta hand om det före detta livsmedlet.

Numera klarar sig butiken med ett 140-literskärl som töms varannan vecka.

- Det är win-win för alla. Det är lite mer jobb med det, men det är det värt i slutändan. Det är ju en inkörsperiod, förändringen sker inte på en dag, utan det tar sin lilla tid innan man märker skillnad och innan man lär sig hur man ska jobba med det, summerar Andreas.

---

Det här är det första inslaget i en artikelserie där SSAM vill uppmärksamma föredömen kring aktiva insatser för att minska avfallet. Känner du till något som kanske kan uppmärksammas? Vänligen hör av dig till info@ssam.se!

Senast uppdaterad: 18 juni 2025