Fortsätt källsortera dina plastförpackningar.

Vad händer med plasten vi sorterar?

Vem som tar hand om dina plastförpackningar spelar stor roll. Efter SVTs nyligen visade dokumentär om plaståtervinning har såväl företag som kommuner och allmänhet ställt frågor kring vart plasten vi lämnar som avfall egentligen tar vägen. För att säkerställa att förpackningar samlas in och återvinns på bästa sätt, med full spårbarhet, har Svensk Plaståtervinning gjort några klarlägganden.

FÖRETAG MED PRODUCENTANSVAR

Det är bara företag anslutna till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som har rätt att nyttja deras insamlingssystem med efterföljande sortering och återvinning av Svensk Plaståtervinning i Motala. Endast de företag som är anslutna till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) får hänvisa konsumenterna till deras rikstäckande insamlingssystem.

KOMMUNER

Det är bara om kommunen är ansluten till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som de plastförpackningar som samlats in via fastighetsnära insamling (så kallat fyrfack), kommer att sorteras och återvinnas med full spårbarhet av Svensk Plaståtervinning i Motala.

KONSUMENTER

Fortsätt källsortera! Om din kommun har ett avtal om fastighetsnära insamling (fyrfack) med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, eller om du lämnar dina förpackningar på någon av deras 5000 återvinningsstationer, så kan du vara säker på att förpackningarna sorteras och återvinns av Svenska Plaståtervinning i Motala.

Källa: Svensk Plaståtervinning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

____________________________________________________________________

Läs mer: Vad händer med det jag sorterar?

Läs mer: Producentansvar returpapper och förpackningar

Länk till SSAMs sorteringsguide

Senast uppdaterad: 9 november 2021