Försening Älmhult

Försenad tömning av kärl 1 och kärl 2 i Älmhult med omnejd. Turerna körs in under fredag 19 april samt lördag 20 april.

Lars i svarta och orangea varselkläder och svart mössa framför en hög med blandat trävfall.

Lars har jobbat på Alandsköp återvinningscentral i 18 år.

ÅVC-guiden Lars

På en återvinningscentral är ingen dag den andra lik. Lars, som arbetat på Alandsköp återvinningscentral i 18 år, har dessutom nya arbetskamrater varje dag – i alla fall om man frågar honom.

Lars, som i grunden är snickare, har haft Alandsköp som arbetsplats i många år. Det var en fråga om han ville jobba lite extra som gjorde att han fastnade för yrket som personal på återvinningscentralen. Då var det Sunnebo renhållning som drev anläggningen för att sedan tas över av Markaryds kommun och slutligen SSAM.

- Jag trivs jättebra med att SSAM har tagit över anläggningen. Det är skönt med en arbetsgivare som jobbar uteslutande med renhållning och avfallsfrågor. Då kan jag bolla tankar med likasinnade och vi kan göra likadant på alla anläggningar, säger Lars.

Jobbar själv, men aldrig ensam

Arbetsuppgifterna på en återvinningscentral är många och varierande. Lars guidar besökarna som ska slänga sitt avfall på rampen, eftersorterar avfall som hamnat fel, kör maskinerna och ser till att byta ut fulla containrar. Att grovsortera farligt avfall och att lasta och lossa avfall som ska transporteras vidare görs också under en arbetsdag. Sedan 2006 är Lars den enda medarbetaren på anläggningen, men ensamt känns det sällan.

- Här får jag nya arbetskompisar varje dag när besökarna kommer med sitt avfall. Eftersom jag har jobbat här länge och bor i bygden är jag bekant med de flesta. Att jag är ensam gör att jag får lösa alla uppgifter själv, så det är alltid något att göra här, säger Lars.

Spännande utveckling

Lars berättar att utvecklingen inom branschen går fort framåt. När han började arbeta på Alandsköps återvinningscentral 2002 kunde besökare komma och tömma hela släp med olika avfall uppe på deponin. Nu sorteras allt avfall och deponin ska sluttäckas under 2021. Bara de senaste åren har antalet fraktioner som sorteras ut nästan fördubblas.

- Den stora utmaningen i yrket är att skapa förståelse hos besökarna. Det är inte alla som vill förstå varför det är viktigt med sortering och återvinning. När det kommer nya fraktioner som ska sorteras ut får jag vara mer på hugget för att guida besökarna rätt. Kartan över återvinningscentralen som visar i vilken ordning fraktionerna står underlättar arbetet, säger Lars.

Det är tydligt att Lars trivs med sitt jobb på Alandsköps återvinningscentral. Uppskattningen han får från besökarna är det bästa och dessutom menar han att avfallsbranschen är framtiden. Antalet fraktioner som sorteras ut kommer fortsätta öka och återbruket likaså.

Senast uppdaterad: 4 mars 2021